Direktlänk till inlägg 7 december 2007

Rånvågen i Östergötland

Av Birdie - 7 december 2007 11:40


Eftersom jag inte hittar någon länk på nätet, skriver jag här av en debattartikel från gårdagens Corre.

Det var bland det bästa jag läst på länge, bland annat pga att jag ju vet att det är stor frustration hos poliserna ute på fältet - de som tvingas utföra åtgärder "för statistikens skull", de som hellre skulle lägga tid/energi på ren brottslighet - och förebyggande av den.


Ta del av min kloka kollegas ord - och tyck gärna till:
.


ÖNSKAS: FUNGERANDE NÄRPOLIS


Rånvågen den senaste tiden beror på att närpolisen aldrig fått chansen att fungera. Det skriver Thomas Agnevik, ordförande för Polisförbundet i Östergötland.


Den senaste tiden har en våg av rån drabbat Östergötland. Särskilt har den drabbat Linköping. Det här är en grov och rå brottslighet, som drabbar helt oskyldiga brottsoffer. Skadorna som dessa, ofta unga, gärningsmän orsakar är stora, inte minst på det mänskliga planet. Som polis har jag funderat mycket på orsakerna. De är naturligtvis flera, men jag vill peka på en viktig faktor. Det är polisens ansvar för den uppkomna situationen.


Jag menar att polisens prioriteringar kan ha bidragit till den brottsutveckling vi ser idag. Då närpolisen infördes introducerades den som en polis som skulle arbeta ute nära människor och på så sätt förebygga och beivra brott. Särskilt betonades vikten av att arbeta med ungdomar för att minska nyrekryteringen till brottslighet. Idag kan man konstatera att den i grunden mycket goda idén istället blev polisens största fiasko i modern tid.


Hur blev det så?

En stark orsak i början var att resurserna till polisen minskades efter införandet av närpolisreformen vilket ledde till att verksamheten aldrig kom igång. Ända sedan starten har närpolisen varit lågprioriterad i Östergötland.

Idag är inte brist på resurser huvudproblemet. Istället är det polismyndighetens syn på närpolisen. Idag sitter närpolisens största fiende i den egna myndighetsledningen. Jag tror jag vet varför.

Polisen har ett stort krav på sig att till staten redovisa vad man gör för de resurser man får. Det kan jag förstå, men det leder till att polisen helst sysslar med sånt som är lätt att mäta. Eftersom brottsförebyggande arbete är svårt att mäta får det stå tillbaka för annan verksamhet. Det har blivit så att det är mer värt att lagföra ett brott än att förhindra det. Då visar sig polismyndigheten duktig hos rikspolisstyrelsen. En duktig myndighet kan få mer resurser.


Visst låter det bra att polisen tillsätter en rångrupp som ska utreda rånen, men det är ett misslyckande att det överhuvudtaget har tillåtits hända. Jag påstår att en väl fungerande närpolis, i samverkan med andra, helt eller i vart fall tidigare, hade kunnat förhindra vågen av rån i Östergötland.

Det är viktigt att polisen har allmänhetens förtroende. En viktig förutsättning för att få det är att införa en fungerande närpolis i länet.

En närpolis som har tid att vara ute bland allmänheten, förebygga brott och förhindra nykrekrytering till missbruk och kriminalitet. En närpolis som har tid att utreda ungdsombrott inom tisramar som lagen föreskriver.

Det borde östgötarna få. Det är de värda. Varför inte i julklapp?


Thomas Agnevik

 
 
sus

sus

7 december 2007 15:26

Intressant! Kan för din intresseanteckningsbok berätta att jag förra hösten blev "haffad" och bötfälld av närpolisen i vår lilla stad (Strängnäs). Mitt brott var en trasig baklykta på cykeln. Jag hade mage att fråga om en trasig baklykta var så mycket att bry sig om när det var ett ungdomsgäng som härjade i stadens köpcentrum. Min värdighet tillåter mig ej att citera kommisariernas uttalande (det passar sig inte i adventstid heller...)
Det finns duktiga och motiverade poliser och det finns trötta och fullständigt odugliga diton oxå.. Den senare gruppen tycks vara frekventa i Strängnäs. Det är ju enklare att haffa en tant på cykelbanan (!) med trasigt baklyse än att agera bland störiga tonåringar i köpcentrat...
Mitt förtroende för polisen är ganska lågt - och då har jag ändå en väninna som är polis
Trevlig helg!

http://sefyrin.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Eleonora

10 december 2007 09:44

Har läst artikeln och den var intressant. Tror nog att Polisen många gånger får lov att "hålla tillbaka" för att inte råka i blåsväder för att dem tar i för mycket??!! Polisen har ett mycket ansträngande och krävande arbetsområde där man måste kunna vara både "morsa-terapeut-medlare-förhandlare-""utanattvaramesig/brutal""-polis". Hur kan detta vara drömyrket för så många, speciellt pojkar? Tack till alla som oftast på obekväm arbetstid försöker skydda oss vanliga hyfsade medborgare! Ha det gott!

 
Ingen bild

Thomas

22 december 2007 20:43

Kul att Du gillade artikeln Birdie! Kul också att Du tog upp den här. Känns bra att det finns fler som är engagerade i en viktig sak. Hittade din blogg av en händelse och kan inte låta bli att skriva något till Dig. Vi kanske ses framöver?

 
Birdie

Birdie

23 december 2007 12:27

Tack för kommentarer ;o)

Till Thomas: nu skäms jag. Mest för att jag inte frågade dig INNAN jag lade ut din artikel här - vi ses ju lite då och då ;o) Kram och god jul!

http://www.birdie.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Birdie - 27 juni 2008 21:40

  Hemma igen ;) Hänvisar återigen till min ordinarie blogg.   Birdie *surfar vidare* ...

Av Birdie - 24 juni 2008 14:38

12 år senare: Tabarca är inte MYSIGT längre :-( En jättebesvikelse. Superexploaterat, dyrt o rentav förstört. Vår oas finns inte mer... den lilla söta stranden med den primitiva baren 'is no more' - istället finns en 300-meters grusplaya med mängder ...

Av Birdie - 23 juni 2008 11:24

Idag är det lite mer vågor, till barnens stora förtjusning :-D Härligt härligt, men farligt, farligt..! ...

Av Birdie - 18 juni 2008 19:41

Dagens glädjebesked: MsGarbo har fått en liten kille! :-) Grattis från oss här nere. Idag har vi gjort ungefär nada, bara njutit av sånt bilden visar. Fotomodellen på bilden är dock en okänd, ofrivillig, sådan. Nu väntar fotboll, Sverige-Ryssland! ...

Av Birdie - 17 juni 2008 22:15

Livet på en pinne - kvällsutsikt från vår altan. Gaspacho o grillat, plus sangria nu ikväll = funkar ;-) Vädret? Tja, 31 grader i skuggan gör att man är glad att havet är skapligt nära - även om det inte är SÅ strandnära som det stod i husannonsen.....

Presentation

Omröstning

Har du, enligt din egen definition, varit otrogen mot någon partner du haft?
 Ja, flera gånger
 Ja, en gång
 Nej, aldrig

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13 14 15
16
17 18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29 30
31
<<< December 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards