Direktlänk till inlägg 21 april 2008

Omställning

Av Birdie - 21 april 2008 11:43


Svenska Diabetesförbundet


Mitt i vårt flunsaliknande tillstånd förra veckan fick vi veta att Herr Diabetes hittat hem till oss. Det var inget som kom som en överraskning, det var väldigt - VÄLDIGT - väntat. Vi "visste utan att veta", så att säga. Dock var jag till sist tvungen att "leka mamma åt min sambo" och boka läkartid åt honom, för att han väl skulle ta sig dit.


Snuffe hade skyhögt blodsockervärde (24...), vilket förklarar både det ena och det tredje.

Nu väntar han på tid hos diabetesläkare och dietist, och till dess får sunt förnuft råda. Än vet vi inte om han klarar sig med enbart kostomläggning, eller om det kommer att krävas annan medicin också (troligtvis det senare).


Någon som har tips på bra kokböcker (gärna med bakverk i också) för diabetiker?


Personligen har jag ju länge "tänkt mig för", och lagat skapligt sund mat - inte så mycket fett, inte så mycket onyttigheter - men för Snuffe är detta nytt.

Bara en sån enkel sak som att man MÅSTE äta frukost, lunch och middag, plus några mellanmål är en stor omställning för honom, som tidigare ansett att han klarar sig med ett mål om dagen, och inte "har tid" att äta oftare. *morr*. (Fast detta har varit en sanning med modifikation, eftersom han gärna skåpätit sena kvällar/nätter istället...)


"Jag mår bra, jag är inte sjuk, jag känner min kropp, jag behöver inte ändra nåt", har han resonerat - tills nu.


Men vilken förvandling?

Han bryr sig verkligen, FÖRSÖKER verkligen. Jag är så stolt över hans engagemang.

Det överträffar mina vildaste fantasier.


 
ANNONS
 
Marianne

Marianne

21 april 2008 12:19

Oj, jobbigt men trösten är att diabeteskosten är så som alla borde äta. Olivolja och havregryn lär sänka blodsockernivån. Medelhavskosten är nog att rekommendera. Min käre make har diabetes i släkten och vi väntar bara vi också. Han har hittills klarat sig med kostomställning. Han fick besked om lätt förhöjda värden för ca 4 år sedan och vi tror att det mycket är tack vare att vi har bott i ett Medlehavsland som han fortfarande klarar sig med det. Påminn mig gärna nästa vecka så ska jag hjälpa dig leta bra recept på nätet (jag är hemskt glömsk). Men tänk olivolja och grönsaker. Jag steker t.ex grönsaker och kyckling i olivolja, det går jättebra. Hoppas han inte ska vänta för länge innan han får komma till och bli utredd! Lycka till!!!

http://nyaaventyr.blogspot.com

 
Ingen bild

Leva

21 april 2008 15:03

Jag har jättebra tips, eftersom jag själv är enormt känslig mot socker...jag äter ju inte ens sötningsmedel...Man kan äta gott ändå, i början är det tufft men efter tre månader så går det av bara farten och man saknar inte ens den gamla kosten (förutom sushi *suck*) Efter ett tag så känner man den naturliga sötman, och man saknar inte socker.
Min dietist säger att det viktigaste om jag är dålig är att få i mig fett och protein... Olivolja och riktigt smör eller också nötter... Minst 1,5msk måltid...det är fettet också som gör att du håller dig mätt längre. Kan tänka mig att en karl ska äta 2msk...man ska dubbla mängden nötter...
Det jag alltid har hemma är: Tonfisk, Makrill, Keso, Nötter, Solroskärnor, Ägg, Olivolja, Riktigt Smör mm...
Har alltid en makrillburk i väskan ifall det skulle gå för lång tid emellan måltiderna.
Som glass mixar jag frusna bär och grädde, fryser in melonskivor.
Som äppelkaka brukar jag skiva ett äpple,1msk smör,kanel och in i micron i 2min...rör om...och sen 2msk grädde...
Man lagar mat som vanligt men tar bort alla snabba kolhydrater och byter till långsamma...
2dl varma och 2,5dl kalla grönsaker till varje måltid...
Om man mäter och väger maten i början så vet man att man får i sig rätt mängd av allt i början...sen lär man sig efter ett tag...
Min våg är ett stående inslag på matbordet och ingår i dukningen, ingen tycker att det är konstigt längre...
Ring om du vill ha fler tips :)

Lycka till! Att äta rätt mår man MKT bättre av, att bli tvingad till det utan att det är självvalt är tufft men man lär sig acceptera det till slut.

Kraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaam

 
Ingen bild

Cia

21 april 2008 21:36

Rekommenderar GI-böcker! Fins massa smaskigt och helt utan socker! Kramiz

 
MsGarbo

MsGarbo

22 april 2008 05:44

Oooops.

Illa. Ja, nog är det en omställning för en Snuffe...

http://msgarbo.blogspot.com

 
sus förvånad

sus förvånad

22 april 2008 11:23

Men, men...
Lämnade ju en kommentar här igår???
Men ibland tror jag att kommentarerna inte alltid kommer fram..
Men mitt "tips" är kolla på http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/

Dahlqvist har massor av tips och hon förodrar GINoll, alltså i princip inga kolhydrater alls. Har själv köpt henens senaste bok och den är mycket tänkvärd!
Rekommenderas starkt!

kolla gäran oxå karlshamnsstudien om diabetes
http://www.medikament.nu/PDF-filer/9-10-04/diabetes.pdf

Lycka till

http://sefyrin.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Catten

23 april 2008 20:34

Mm...min "omtänksamma" mamma som lite diskret hintade att jag är för fet köpte Kerstin Wachtmeisters "En miljon lätta menyer" - fanns på Ap-oteket på den tiden...Inte enbart diabetikermat, men enkel och överskådlig om man vill laga "vanligt" med massa koll på hur just den rätten ligger till.....om du fattar min kryptiska förklaring *suckar trött*

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Birdie - 27 juni 2008 21:40

  Hemma igen ;) Hänvisar återigen till min ordinarie blogg.   Birdie *surfar vidare* ...

Av Birdie - 24 juni 2008 14:38

12 år senare: Tabarca är inte MYSIGT längre :-( En jättebesvikelse. Superexploaterat, dyrt o rentav förstört. Vår oas finns inte mer... den lilla söta stranden med den primitiva baren 'is no more' - istället finns en 300-meters grusplaya med mängder ...

Av Birdie - 23 juni 2008 11:24

Idag är det lite mer vågor, till barnens stora förtjusning :-D Härligt härligt, men farligt, farligt..! ...

Av Birdie - 18 juni 2008 19:41

Dagens glädjebesked: MsGarbo har fått en liten kille! :-) Grattis från oss här nere. Idag har vi gjort ungefär nada, bara njutit av sånt bilden visar. Fotomodellen på bilden är dock en okänd, ofrivillig, sådan. Nu väntar fotboll, Sverige-Ryssland! ...

Av Birdie - 17 juni 2008 22:15

Livet på en pinne - kvällsutsikt från vår altan. Gaspacho o grillat, plus sangria nu ikväll = funkar ;-) Vädret? Tja, 31 grader i skuggan gör att man är glad att havet är skapligt nära - även om det inte är SÅ strandnära som det stod i husannonsen.....

Presentation

Omröstning

Har du, enligt din egen definition, varit otrogen mot någon partner du haft?
 Ja, flera gånger
 Ja, en gång
 Nej, aldrig

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2008 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ BiRDiES PLACE med Blogkeen
Följ BiRDiES PLACE med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se